Recept / Vegansk klassisk kladdkaka

Vegansk klassisk kladdkaka

En klassisk kladdkaka slår det mesta! Och det är dessutom svårt att misslyckas, se bara till att inte ha kakan i ugnen för länge. Kanterna ska ha börjat stelna och mitten av kakan ska vara dallrig när du tar ut den ur ugnen.

Låt den svalna i rumstemperatur, ställ sedan in den i kylen några timmar innan du serverar. Är som godast dagen efter när den hunnit bli lite seg.

Ingredienser

  • ca 8 bitar kladdkaka
  • 125 g mjölkfritt smör
  • 1,5 dl havre- eller sojagrädde
  • 3 dl rårörsocker (eller strösocker)
  • 2 tsk Favorit vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 0,75 dl kakao
  • 2,5 dl vetemjöl (går att byta ut mot valfritt mjöl, exempelvis 1 dl havremjöl och 1,5 dl rismjöl)
  • Smörj & bröa formen:
    Bakplåtspapper, mjölkfritt smör, kokosmjöl eller mannagryn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Klä en springform med bakplåtspapper. Smörj och bröa kanterna med mjölkfritt smör och mannagryn eller kokosmjöl.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Rör i havre- eller sojagrädden.
  5. Blanda socker, vaniljsocker, salt, mjöl och kakao i en bunke.
  6. Rör ner smörblandningen och blanda till en klumpfri smet.
  7. Häll smeten i formen.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 20–25 minuter. (Kanterna ska ha börjat stelna medan mitten fortfarande är kladdig.)
  9. Låt kakan svalna i formen innan du ställer in den i kylen (helst några timmar) innan du serverar.

Våra andra favoriter