Recept / Stor focaccia med fetaost och oliver

Stor focaccia med fetaost och oliver

Focaccia i långpanna kan varieras i oändlighet, så använd din fantasi och plocka fram din favorit-topping. Här har vi använt fetaost, oliver och rosmarin. Körsbärstomater, färska örter, parmesan och ruccola är också väldigt gott till!

Ingredienser

  • Focaccia-deg
  • 50 g jäst
  • 1 dl mjölk
  • 5 dl vatten
  • 0,75 dl olivolja
  • 2,5 dl durumvete
  • ca 8 dl vetemjöl (eller vetemjöl special)
  • Garnering
  • Favorit fetaost, färsk rosmarin, oliver, flingsalt, olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220ºC.
  2. Smula ner jästen i en bunke (eller köksmaskin).
  3. Tillsätt ljummet vatten, mjölk och salt och rör om tills jästen har löst upp sig.
  4. Addera allt mjöl och olivoljan.
  5. Arbeta ihop degen i köksmaskin eller för hand tills den blir smidig. (Den ska vara ganska lös.)
  6. Låt degen jäsa under handduk cirka 30 minuter.
  7. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och tryck ut den färdigjästa degen över hela plåten.
  8. Låt degen jäsa under duk ytterligare 30 min.
  9. Gör små gropar i degen, ringla över olivolja och toppa med fetaost, rosmarin, oliver, flingsalt. Tryck ner garneringen en bit ner i degen.
  10. Grädda i den nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
  11. Låt svalna på galler under handduk.
  12. Skär upp i fyrkanter vid servering.

Våra andra favoriter