Recept / Smördegsknyten med äpple och kanel
ca 30 min

Smördegsknyten med äpple och kanel

4 stora eller 8 små knyten.

Frasiga smördegsknyten som är lika goda till picknicken som till fikat hemma tillsammans med vaniljgrädde eller glass.

Ingredienser

  • 1 paket Favorit Smördeg
  • 1–2 äpplen
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 4 msk smör till stekning
  • 1 ägg till pensling
  • Valfritt: Hackade nötter, kokosflingor eller russin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220°
  2. Skala och skär äpplena i små tärningar
  3. Blanda äpplen, strösocker, kanel och vaniljsocker (och eventuellt valfri fyllning) och stek i smör på svag värme några minuter
  4. Kavla ut smördegen lite och dela i 4 delar (eller 8 delar för små äppelknyten)
  5. Lägg en klick äppelblandning på varje del, vik över degen och tryck ihop kanterna
  6. Lägg knytena på en plåt klädd med bakplåtspapper
  7. Pensla med ägg
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 15–25 minuter

Våra andra favoriter