Recept / Ugnsrostad blomkål med 2 yoghurtsåser

Ugnsrostad blomkål med 2 yoghurtsåser

Ugnsrostad blomkål är väldigt gott som tillbehör till exempelvis grillat, pasta eller indisk mat. Här har vi kryddat med bara salt och peppar, men det går så klart att variera med din favoritkrydda! Eller rosta tillsammans med hela vitlöksklyftor och smaksätt med färska örter.

Ingredienser

  • Rostad blomkål:
  • 1 blomkålshuvud (eller 1 påse Favorit fryst blomkål)
  • 0,5 dl Favorit olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • Myntasås:
  • 1 kruka färsk mynta
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • Salt och peppar
  • Yoghurtsås med tahini
  • 1/2 citron (skal och saft)
  • 1 msk tahini (sesampasta)
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Rostad blomkål: Sätt ugnen på 225°C.
  2. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter.
  3. Lägg blomkålen i en ugnssäker form och bland runt med olivolja, salt och peppar.
  4. Rosta i ugnen tills blomkålen fått fin färg (ca 15-20 min).
  5. Ringla gärna över lite olivolja vid servering.
  6. Servera med en kall yoghurtsås som enskild rätt eller som tillbehör till kött eller fisk.
  7. Myntasås: Hacka mynta fint och pressa vitlöken (eller hacka vitlöken fint).
  8. Blanda med yoghurten.
  9. Salta och peppra efter tycke och smak.
  10. Yoghurtsås med tahini: Pressa citronsaften och riv citronskalet fint.
  11. Rör tahini och citronsaft till en jämn smet.
  12. Blanda med alla övriga ingredienser i en skål.
  13. Smaka av med salt och peppar.

Våra andra favoriter