Recept / Rågbröd med honung och italienska örter.
3 timmar

Rågbröd med honung och italienska örter.

Ingredienser

  • 25 g (½ pkt) färsk jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten (37°C)
  • 2 tsk Favorit salt
  • 1 msk Favorit honung
  • 1 msk färsk timjan, finhackad 1 msk färsk rosmarin (går även bra med torkade kryddor, 1 msk färska = 1 tsk torkade)
  • ½ dl Favorit pumpakärnor
  • ½ dl Favorit solroskärnor
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 7 dl Favorit vetemjöl
  • 1 dl Favorit vetemjöl, till utbakning

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör tills jästen är löst.
  2. Tillsätt rosmarin, timjan, salt och honung.
  3. Rör ner rågmjöl och sedan vetemjöl. Arbeta ihop degen (denna deg är ganska lös).
  4. Låt den jäsa under bakduk i 1–1½ timme.
  5. Arbeta in 1 dl mjöl i den jästa degen i bunken.
  6. Forma degen till ett bröd.
  7. Lägg brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  8. Strö över pumpakärnorna och låt brödet jäsa i cirka 20 minuter.
  9. Grädda brödet först på 225°C i 15 minuter, sedan på 175°C i 30–40 minuter.
  10. Låt brödet svalna på galler.

Våra andra favoriter