Recept / Ostpaj med färsk grön sparris

Ostpaj med färsk grön sparris

Bjud på en matig och smakrik ostpaj med pinjenötter och färsk grön sparris. Perfekt till buffébordet, picknick eller som måltid tillsammans med en sallad.

Ingredienser

  • PAJDEG:
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten (gärna kylskåpskallt)
  • 125 g kallt smör
  • FYLLNING:
  • 1 dl rostade pinjenötter
  • 1 knippe färsk grön sparris
  • 3 dl riven vällagrad ost
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt och peppar
  • Olivolja

Gör så här

  1. PAJDEG:
  2. Dela det kalla smöret i små bitar och blanda ihop med vetemjölet till en smulig massa.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Låt pajdegen vila i kylskåp 30 min innan du kavlar ut den.
  5. Sätt ugnen på 225 °C. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga med gaffel, förgrädda i ugn ca 10–15 min.
  6. FYLLNING:
  7. Sänk ugnsvärmen till 200°C.
  8. Skär bort den hårda nedre delen på sparrisen. Koka upp vatten och sjud sedan sparrisen ca 5 minuter. Skölj i kallt vatten och låt rinna av på papper.
  9. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelhög värme.
  10. Fyll pajskalet med den rivna osten och pinjenötterna.
  11. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över osten och nötterna i pajskalet. Fördela sparrisen ovanpå.
  12. Toppa med ytterligare riven ost och ringla gärna lite olivolja över.
  13. Grädda i mitten av ugnen cirka 15–20 min.
  14. Garnera med lite extra pinjenötter.

Våra andra favoriter