Recept / Ostbricka med det lilla extra

Ostbricka med det lilla extra

Ost är sagolikt gott! Och kombinerat med söta och salta tillbehör blir det ännu roligare och godare. Söta smaker fungerar fint ihop med sältan i osten. Så fyll på med frukt, nötter, färska bär, torkad frukt och marmelader. Eller kanske vågar du dig på en bit godis?

Vill du hellre kombinera med salta smaker kan en pesto, tapenade eller picklade lök vara på sin plats.

Här bjuder vi på lite inspiration så att du kan ta din ostbricka till en ny nivå. Prova både vanliga och de lite mer ovanliga tillbehören för att få fram nya smakkombinationer.

 

Ingredienser

  • Kex
  • Fröknäcke
  • Favorit Finfina Frasiga ostkex
  • Favorit Finfina Oststänger
  • Favorit Finfina Pestokex
  • Rågbröd med örter
  • Ostar
  • Lagrad hårdost (Västerbottenost, Grevé, Brännvinsost, Gruyère, Comté)
  • Vitmögelost (Brie, Camembert)
  • Blåmögelost (Cambozola, Roquefort, Gorgonzola)
  • Krämig färskost (Ricotta, Cream cheese)
  • Kittost (Taleggio, Port Salut)
  • Getost (Monte Enebro, Vit caprin)
  • Tillbehör
  • Pesto
  • Tapenade
  • Nötter
  • Oliver
  • Grönsaksstavar (gurka, morot, selleri)
  • Charkuterier (salami, proscioutto)
  • Söta tillbehör
  • Päron
  • Vindruvor
  • Fikon
  • Torkade aprikoser
  • Torkade tranbär
  • Dadlar
  • Marmelad eller sylt (fikon, hallon, päron, blåbär, aprikos)

Gör så här

  1. Lägg upp allt på ett eller flera stort fat eller skärbrädor.
  2. Ostarna är godast om de inte är kylskåpskalla. De mjuka ostarna kan du ta fram ungefär en timme innan du äter och hårdosten cirka en halvtimme.

Våra andra favoriter