Recept / Favoritkaka i mugg

Favoritkaka i mugg

Mug cake går snabbt och enkelt att göra och är dessutom väldigt gott. Kombinera med ditt favoritgodis eller toppa med vispgrädde och bär. Vardagslyx i en liten mugg!

Receptet är för cirka 2 muggar.

Ingredienser

  • Grundrecept:
  • 2 msk rapsolja (eller annan neutral olja)
  • 1 st ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 1 krm bakpulver
  • 0,5 tsk vanillinsocker
  • Grundrecept (veganskt):
  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk havre- eller mandeldryck
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 1 krm bakpulver
  • 0,5 tsk vanillinsocker
  • Favorittips på smaksättning:
  • 0,5 tsk finrivet citron- eller limeskal
  • 0,5 tsk kanel och 0,5 tsk kardemumma
  • 1 msk kakao
  • 0,25 dl hackade nötter
  • 0,5 dl blåbär eller hallon
  • Minimarshmallows (gott tillsammans med chokladsmak. häll först i lite kaksmet i koppen, sedan lägger du i några marshmallows. Häll på resten av kaksmeten.)
  • Ditt favoritgodis (tryck ner några godisbitar i smeten innan du värmer i mikrovågsugnen. Dela gärna stora godisbitar.)
  • Topping: Chokladsås och strössel

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en klumpfri och slät smet.
  3. (Smaksätt eventuellt smeten med förslagen ovan.)
  4. Smörj insidan av muggarna med lite olja.
  5. Fördela smeten i muggar. Fyll upp till cirka 3/4-delar av muggen.
  6. Sätt in muggen i mikrovågsugnen och värm på full effekt i cirka 1-2 minuter. Tiden kan variera då effekten på olika mikrovågsugnar skiljer sig åt. Och det beror även på hur stor mugg du använder.
  7. OBS! Håll ett öga på mikrovågsugnen så att det inte svämmar över!
  8. Ta försiktigt ut muggen - det kan vara varmt.
  9. Pudra med florsocker eller toppa med vispgrädde och bär.

Våra andra favoriter