Recept / Klassisk risgrynsgröt & tips på goda toppings

Klassisk risgrynsgröt & tips på goda toppings

Vi tröttnar aldrig på risgrynsgröt på klassiskt vis med kanel, socker och mjölk. Men för dig som vågar testa något nytt bjuder vi här på andra goda toppings och serveringsförslag.

Får du gröt över? Gör ett gott och mättande mellanmål dagen efter med fräscha toppings som nötter med frukt eller bär.

Ingredienser

  • Risgrynsgröt:
  • 2 dl Favorit Grötris
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 7-8 dl mjölk
  • 1 st kanelstång
  • Toppings:
  • Kanel, socker och mjölk
  • Blåbär och hyvlad vit choklad
  • Rivet äpple, kanel och hackad mandel
  • Färska bär
  • Hjortronsylt
  • Kokosflakes och bär som hallon eller blåbär
  • Blåbär, bananskivor och apelsinmarmelad
  • Hasselnötter, hyvlad mjölkchoklad, kanderat socker och mynta
  • Goda toppings till kall risgrynsgröt:
  • Apelsinklyftor, kanel, flytande honung
  • Kall saftsås
  • Favorit tärnad mango och kokosflakes
  • Rårörda bär med socker (rör ihop färska eller tinade frysta bär med socker)

Gör så här

  1. Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka upp och rör om. Koka under lock på svag värme i 10 minuter.
  3. Häll i mjölken, rör om.
  4. Koka upp och låt sedan risgrynsgröten svälla på väldigt svag värme under lock ca 30-40 minuter.
  5. Rör om då och då så att inte gröten fastnar i botten.
  6. Häll i mer mjölk om du tycker att gröten är för tjock.
  7. Servera gröten på klassiskt vis med kanel, socker och mjölk. Eller med något av de andra förslagen på topping.

Våra andra favoriter