Recept / Kanelbullar
cirka 2 timmar

Kanelbullar

Våra kanelbullar är busenkla att baka. Och barnsligt goda att äta.

Ingredienser

  • BULLAR
  • 150g rumsvarmt Favorit Smör eller Margarin
  • 5 dl Favorit Mjölk
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 1 dl Favorit Strösocker
  • 1/2 tsk Favorit Finsalt
  • 2 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • FYLLNING
  • 150g rumsvarmt Favorit Smör eller Margarin
  • 1 dl Favorit Strösocker
  • 2 msk kanel
  • TILL PENSLING
  • 1 ägg
  • Pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölken i kastrullen och värm vätskan tills den är 37°C (fingervarm).
  3. Smula ner jästen i en stor bunke och häll över vätskan. Tillsätt socker eller sirap, salt och eventuellt kardemumma.
  4. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
  5. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
  6. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 min med maskin eller 10 min för hand, tills den känns smidig.
  7. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  8. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär form.
  9. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut ett tunt lager på degen. Rulla därefter ihop degen till en rulle.
  10. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan uppåt, i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  11. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225–250°C.
  12. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker eller hackad mandel.
  13. Grädda bullarna mitt i ugnen, 5–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Våra andra favoriter