Recept / Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor är ett gott tillbehör och ett enkelt sätt att förhöja grytor och till exempel pytt i panna.

Ingredienser

  • 1 kg färska rödbetor
  • Vatten
  • Salt
  • 9 dl vatten (gärna silat kokspad)
  • 2 dl Favorit ättika (12%)
  • 3 dl strösocker
  • 10 st hela vitpepparkorn
  • 10 st hela nejlikor
  • 1 st bit pepparrot (ca 1–2 cm)

Gör så här

  1. Skölj och borsta rödbetorna ordentligt. Skär bort blast, men låt rotspetsen vara kvar.
  2. Lägg rödbetorna i en kastrull. Häll på vatten så det täcker rödbetorna.
  3. Låt koka tills rödbetorna är mjuka. Det tar cirka 20-50 minuter. Känn av med en provsticka.
  4. Ta upp rödbetorna och skölj i kallt vatten. Skala dem genom att gnida av skalet med händerna.
  5. OBS! Behåll kokvattnet och använd till lagen. Sila bort eventuell jord och sand..
  6. Koka upp kokspad, ättika, strösocker, vitpeppar och kryddnejlikor och vitpepparkorn till lagen.
  7. Låt de mindre mindre rödbetorna koka upp tillsammans med lagen. Ta upp rödbetorna och lägg i burkar.
  8. De större rödbetorna skär du i skivor och lägger i burkar.
  9. Skala och skär pepparroten i mindre bitar. Lägg ner i burkarna tillsammans med rödbetorna.
  10. Koka ihop lagen i 3-4 minuter.
  11. Häll lagen över rödbetorna i burkarna så att betorna täcks. Sätt på lock och förvara svalt.
  12. Efter ett dygn är rödbetorna färdiga att äta.

Våra andra favoriter