Recept / Gratäng med tomater och aubergine

Gratäng med tomater och aubergine

En fantastiskt smakrik gratäng med tomater, aubergine, parmesan och mozzarella. Ringla över olivolja och dekorera med färsk basilika vid servering.

Ingredienser

  • 4 st aubergine (ca 900 g)
  • salt
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 knippe salladslök (eller 1 st purjolök)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 kg tomater
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 msk råsocker eller flytande honung
  • 600 g Favorit riven mozzarellaost
  • 2 dl riven färsk parmesanost

Gör så här

  1. Skär aubergine i tjocka skivor (ca 1 cm). Strö salt över skivorna och lägg dem i ett durkslag minst 30 minuter (för att dra ut vätskan).
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Hacka salladslök (eller purjolök) fint och pressa eller hacka vitlöken.
  4. Dela tomater i stora bitar.
  5. Fräs salladslök i olivolja på medelhög värme någon minut. Lägg i vitlöken och fräs ytterligare en stund.
  6. Blanda i tomaterna, buljongtärning och råsocker (alternativt honung) och låt sjuda tills det mesta av vattnet kokat bort.
  7. Hacka basilikan och blanda i tomatblandningen. Spara några blad till garnering.
  8. Pressa ur vattnet ur aubergine-skivorna och lägg ett lager i botten på en oljad ugnssäker form.
  9. Varva sedan lager med tomatröra, riven mozzarellaost, parmesanost och aubergine.
  10. Avsluta med tomater och mozzarellaost. Ringla över olivolja.
  11. Gratinera i mitten av ugnen ca 20–30 minuter eller tills gratängen fått din färg.

Våra andra favoriter