Recept / Gott matbröd
2 timmar

Gott matbröd

Mjukt och saftigt med spännande smaksättningar.

Ingredienser

  • Grundrecept:
  • 25 g (½ pkt) jäst för matbröd
  • 5 dl fingervarmt vatten (37°C)
  • 1 msk flingsalt 2½ msk olivolja
  • Ca 11–13 dl Favorit ekologiskt vetemjöl
  • Förslag på smaksättning:
  • 2 dl rivna morötter och 1 dl hackade valnötter.
  • 1 msk spiskummin eller anisfrön.
  • Hackade örter tex timjan & basilika.
  • ½ dl finhackade soltorkade tomater.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, flingsalt och vetemjöl.
  2. Bearbeta degen tills den är smidig och inte fastnar eller klibbar.
  3. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 40 min.
  4. Forma degen till en vriden limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda brödet i ca 35–40 min på 175°C. Om du gör småbröd, grädda i cirka 15 min på 200°C.

Våra andra favoriter