Recept / Focaccia
2 timmar

Focaccia

Ett bröd. Hundra smakvariationer.

Ingredienser

  • Grundrecept:
  • 25 g (½ pkt) jäst för matbröd
  • 3 dl fingervarmt vatten (37°C)
  • ½ dl Favorit olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl Favorit ekologiskt vetemjöl special
  • Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
  • Förslag på smaksättning: 
  • Rosmarin och vitlök: mixa rosmarin och vitlök tillsammans med ca 1dl olivolja. 
  • Soltorkade tomater och örter tex timjan & basilika.
  • Favorit fetaost och Favorit oliver.

Gör så här

  1. Rör ut jästen med det fingervarma vattnet i en bunke, tillsätt olivolja, och flingsalt. 
  2. Tillsätt mjöl lite i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Degen ska vara ganska lös.
  3. Låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 35–40 min under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 220°C.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Knåda varje del lätt och lägg dem sedan på varsin oljad plåt med lite flingsalt i botten eller på bakplåtspapper.
  6. Platta ut varje deg till ca 1-2 cm tjocklek. Strö över valfri smaksättning och tryck ned den i degen. Avsluta med att ringla över olivolja och strö lite flingsalt över degen. Låt jäsa under bakduk till de nått dubbel storlek (ca 30 minuter).
  7. Baka brödet mitt i ugnen tills det  är gyllenbrunt (ca 10 minuter). 

Våra andra favoriter