Recept / Favorit-bakelse med smördeg

Favorit-bakelse med smördeg

Baka en gräddig och söt bakelse som är inspirerad av den klassiska Napoleonbakelsen och Mille feuille.

Den spröda smördegen i kombination med söt grädde och bär är himmelskt gott. Servera så färska som möjligt tillsammans med en kopp nybryggt kaffe. En riktig klassisk kondiskänsla!

Ingredienser

  • Bakelse
  • 1 st Favorit smördeg
  • 2,5 dl vaniljkräm
  • 1,5 dl äppelmos, hallonsylt eller jordgubbssylt
  • 1 dl Favorit vispgrädde
  • Glasyrtopping:
  • 2 dl florsocker
  • 1,5 dl hallonsaft eller jordgubbssaft
  • Florsockertopping
  • Favorit Mandelspån
  • Florsocker
  • Valfria bär (hallon, jordgubbar eller blåbär)
  • Citronmeliss

Gör så här

  1. Dela smördegen i 16 lika stora delar. Lägg dem med mellanrum på en plåt som du sköljt i kallt vatten.
  2. Nagga med en gaffel och grädda dem enligt anvisningarna på paketet. Låt svalna på galler.
  3. Vispa vispgrädden och gör vaniljkräm.
  4. Montera sedan bakelserna med tre lager smördeg. Det understa lagret brer du äppelmos eller sylt på. Lägg sedan ett andra lager smördeg ovanpå.
  5. Bred på en stor klick med vaniljkräm över hela smördegen (snygga till kanterna).
  6. Fördela all grädde på alla bakelser och jämna till. Avsluta med ett sista bit smördeg med den släta sidan uppåt.
  7. Glasyrtopping
    Blanda florsocker och saft och bred glasyren på bakelserna. Låt stelna
  8. Florsockertopping
    Hacka mandelspånen till mindre bitar. Sila över rikligt med florsocker över bakelsen, strö över mandelspån. Garnera sedan med valfria bär. Avsluta med ytterligare lite siktat florsocker och citronmeliss.

Våra andra favoriter