Recept / Enkel Bearnaisesås
ca 40 minuter

Enkel Bearnaisesås

4–6 portioner.

Ingredienser

  • 300 g smör
  • 1/2 schalottenlök
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2/3 dl vatten
  • 4 äggulor
  • 2 tsk torkad dragon
  • 3–4 msk hackad färsk persilja

Gör så här

  1. Smält smöret.
  2. Krossa pepparkornen i en mortel.
  3. Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans med 1/3 dl vatten, vitvinsvinäger och peppar.
  4. Låt koka upp och sjuda tills vätskan nästan kokat bort – häll då på ytterligare 1/3 dl vatten.
  5. Ställ kastrullen i hett vattenbad och tillsätt en äggula i taget under vispning. Fortsätt vispa tills äggsmeten tjocknar.
  6. Tillsätt smöret under omrörning – först droppvis, därefter kan smöret hällas i långsamt. Vispa hela tiden, annars finns risk att såsen skär sig.
  7. Tillsätt slutligen dragon och färsk persilja.
  8. Rör om och servera!

Våra andra favoriter